Letní teplý salát s karamelizovanou mrkví

Podle zásad ajurvédy vařím tak nějak od oka, ale to víte, že jsem zezačátku taky hledala recepty a kuchařky. Koupila jsem jednu, která stála opravdu za starou belu a tak nákup i skončil. Tak jsem si říkala, že vám chci časem nějaké normální recepty přinést. Klasický problém - hodím něco na pánvičku a "Je to výborný, ale kolik tam čeho bylo?  Tak dnes jsem jednoho náhodného letního oblíbence pro vás sepsala a nafotila. Ideálně bychom si ho dali na oběd kdy je naše pitta dóša nejsilnější, pro jedlíky bude skvělé dát si před ním ještě polévku. 

LETNÍ TEPLÝ SALÁT S KARAMELIZOVANOU MRKVI A FAZOLEMA ADZUKI podle zásad letní ajurvédské kuchyně

Potřebuješ na cca 2 obědové porce 

200g fazolí adzuki

4 větší mrkve

salát podle vašeho výběru ( já použila směs řeckého, polníčku a rukoly)

hrst vlašských ořechů

1/2 PL ghee

2 ČL cukru

1PL tymiánu

sůl

šťávu ze čtvrtky citronu

Na zálivku

1PL medu

1PL olivového oleje

šťáva z 1 limetky

pepř, sůl

Postup

Adzuki fazole nezapomeňte na 12 hodin namočit! Potom vařte osolené cca 45 minut. Mají skvělou oříškovou chuť. Namočte si i ořechy, ale ty můžete kratší dobu.

Zkaramelizujem mrkev, nakrájenou na větší kolečka. Nejdříve opražíme na ghee, až začne hnědnout přidáme tymián, cukr, sůl a zakápneme citronovou šťávou a ješte chvilku smažíme.

No a to je vlastně vše. Všechno dáme k sobě - nečekáme na vychladnutí, ajurvéda studeným pokrmům nefandí - zalijeme zálivkou.

A v čemže je to letní ajurvéda?

- salát má božsky sladko kyselou chuť pro lehkou podporu kaphy

- listový salát a fazole jsou mírně váta provokující (fazole adzuki navíc ochlazující)

- to jsme vykompenzovali sladší kapha mrkví a medem v zálivce

- dodali tomu přeci jen mírně kyselé chuti a pepře (pepřem nešetřete) pro podporu trávení

- tymián je letní bylinka, citrusy ideální letní ovoce