Podle zásad ajurvédy vařím tak nějak od oka, ale to víte, že jsem zezačátku taky hledala recepty a kuchařky. Koupila jsem jednu, která stála opravdu za starou belu a tak nákup i skončil. Tak jsem si říkala, že vám chci časem nějaké normální recepty přinést. Klasický problém - hodím něco na pánvičku a "Je to výborný, ale kolik tam čeho bylo? Tak dnes jsem jednoho náhodného letního oblíbence pro vás sepsala a nafotila. Ideálně bychom si ho dali na oběd kdy je naše pitta dóša nejsilnější, pro jedlíky bude skvělé dát si před ním ještě polévku.
Potřebuješ na cca 2 obědové porce
200g fazolí adzuki
4 větší mrkve
salát podle vašeho výběru ( já použila směs řeckého, polníčku a rukoly)
hrst vlašských ořechů
1/2 PL ghee
2 ČL cukru
1PL tymiánu
sůl
šťávu ze čtvrtky citronu
Na zálivku
1PL medu
1PL olivového oleje
šťáva z 1 limetky
pepř, sůl
Postup
Adzuki fazole nezapomeňte na 12 hodin namočit! Potom vařte osolené cca 45 minut. Mají skvělou oříškovou chuť. Namočte si i ořechy, ale ty můžete kratší dobu.
Zkaramelizujem mrkev, nakrájenou na větší kolečka. Nejdříve opražíme na ghee, až začne hnědnout přidáme tymián, cukr, sůl a zakápneme citronovou šťávou a ješte chvilku smažíme.
No a to je vlastně vše. Všechno dáme k sobě - nečekáme na vychladnutí, ajurvéda studeným pokrmům nefandí - zalijeme zálivkou.
A v čemže je to letní ajurvéda?
- salát má božsky sladko kyselou chuť pro lehkou podporu kaphy
- listový salát a fazole jsou mírně váta provokující (fazole adzuki navíc ochlazující)
- to jsme vykompenzovali sladší kapha mrkví a medem v zálivce
- dodali tomu přeci jen mírně kyselé chuti a pepře (pepřem nešetřete) pro podporu trávení
- tymián je letní bylinka, citrusy ideální letní ovoce