Recept na Indický Dahl

Mám pocit, že indický dahl je něco jako italské tiramisu. Receptů na něj najdete nespočet. Vůbec nevím, jestli jde říct jaký je ten pravý a rozhodně si nemyslím, že je to ten můj. Dělám ho takto ale už roky, je ohromně jednoduchý a hlavně vynikající. Jo a taky splňuje podmínky tak nějak řekněme univerzálního. Navíc obsahuje škálu všech šesti chutí. Co to znamená?

Podle ajurvédy je důležité, aby jídlo bylo chuťově rozmanité, obsahovalo nejlépe všech šest chutí, neboť i chutě stimulují různé orgány. Těmi chutěmi jsou sladká, ostrá, slaná, svíravá, hořká, kyselá. V tomto případě sladkou chuť zastává kokosové mléko, celer a mrkev. Slaná samozřejmě sůl. Ostré je chilli a zázvor. Svíravou a hořkou zastupuje kurkuma, římský kmín a čočka a kyselou rajčata.

 

Potřebujete (pro dvě porce)

1PL lžíci ghee

1 cibuli

2 mrkve

cca stejné množství celeru

čtvrt lžičky římského kmínu

půl lžičky kurkumy

čtvrt lžičky chilli

cca lžíci nasekaného čerstvého zázvoru

sůl dle chuti

jeden hrnek červené čočky

dva hrnky vody

2 rajčata (nebo půl plechovky rajčat)

2PL kokosového mléka (té hutné smetany)

Nechte na ghee opět ovonět koření, stačí minutka, hoďte do něj nadrobno nakrájenou cibuli, zázvor, mrkev i celer. Nebojte se nakrájet obojí hodně na drobno, aby se vše doměkka uvařilo a zároveň, aby se chutě v celém jídle vlastně tak nějak skryly. Nechte to krásně opražit dozlatova, rozvonět a potom už jen přihoďte červenou čočku, kterou zalijete vodou. Ještě přidejte nadrobno nasekaná rajčata a jen počkejte, až se čočka uvaří. Jo a osolte podle vaší chuti. Teď už jen stačí přidat dvě polévkové lžíce kokosového mléka a nechat prohřát. Jestli se vám konzistence nezdá, nechte klidně víc provařit nebo naopak přidejte trochu vody. Dahl by měl být příjemně kašovitý. Nechte si chutnat. 🙂 A jestli máte naopak váš oblíbený recept na dahl, dejte mi vědět jak jej děláte vy.