Golden milk nebo kurkuma latté je jedno z mých nejoblíbenějších nápojů. Vyhrává nad čajem či kávou a od podzimu do jara piju večerní hrnek denně, který mě krom chuti drží od všech viróz dál. Je to malý všelék a zázrak v hrníčku. Proč? No mrkněte na účinky jednotlivých koření.
KURKUMA je zázračnou superpotravinou. Je přírodní dezinfekcí, protizánětlivá, velmi silný antioxidant, léčí játra ale škála jejich léčebných účinků je mnohem delší než celý nový článek na blogu. A víte co, určitě jednou takový článek čekejte. Kurkuma je totiž malý zázrak.
SKOŘICE má také účinky proti rýmě a nachlazení a navíc je skvělá na trávení. Taky pro lepší krevní oběh, zvyšuje imunitu.
KAJENSKÝ PEPŘ stimuluje metabolismus a používá se při léčebně cévních onemocnění - posiluje kardiovaskulární systém.
KARDAMOM stejně jako kurkuma bojuje se záněty a infekcemi.
Tohle určitě není tradiční recept, ten má v sobě jen kurkumu a to čerstvou a med, já však dělám z koření přesně takhle:
💛 hrnek mléka do rendlíku
💛 3/4 lžičky kurkumy
💛 1/4 lžičky skořice
💛 špetka kajenského pepře
💛 špetka kardamomu
💛 nechat převařit
💛 jakmile schládne na 42stupňů přidat lžičku medu (je důležité přidávat med do maximálně 42 stupňů, jinak se dle ajurvédy z medu - skvělého léku - stává jed)