Často je ajurvéda spojována jen s asijským kontinentem a indickou kuchyní. Ajurvéda to jsou ale principy, které lze aplikovat všude. A všimla jsem si, že třeba i naši předkové jedli nádherně logicky podle ajurvédy. A nemuseli používat kari. Byly to hodně kořeněné kaše, sezónní potraviny (protože avokádo si ve středověku nekoupíš), dušenina, vařená či pečená zelenina a lušteniny. Maso bylo jen svátečním jídlem. Však to znáte "hrách a kroupy to je hloupý, to my máme každej den...".
A tak jsem se v poslední době nechala inspirovat recepty dávno zapomenutými a přitom českými. A ráda vám tak budu ukazovat, že podle ajurvédy můžete vařit, i když kardamom a kurkuma nejsou vašimi favority. Tohle je například inspirováno receptem ze 14.století. A je to vážně výborné!
DUŠENÝ ZELNÝ KOTLÍK
Na jeden větší plný hrnec potřebujete
3/4 hlávky bílého zelí1 batát
4 mrkve
1 pórek
2 cibule
hrnek ovesných vloček
1 bílá ředkev
litr zeleninového vývaru
litr vody
1/2 hrnku červeného vína
lžíce ghí
Koření: tymián, bobkový list, rozmarýn, zázvor, sůl, kmín
Batát, mrkev a bílou ředkev nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a společně v hrnci podusíme s trochou vývaru. Po 15 minutách přidáme nakrájený pórek a nakrájené zelí. Ochutíme 2 bobkovými listy, půl lžičkou sušeného rozmarýnu i půl lžičkou tymiánu. 3/4 lžičkou mletého zázvoru, půl lžičky kmínu a lžičkou soli. Přilejeme víno a necháme pár minut spolu podusit. Ještě lžíce ghí, zalijeme zbytkem vývaru a litrem vody a necháme probublávat cca 30 minut. Poté přisypeme ovesné vločky, promícháme a necháme dalších 30-45 minut pozvolna vařit tak, aby se hodně vody odpařilo. Mělo by nám vzniknout něco mezi polévkou a kašovitou směsí. Zelenina ale nebude kompletně rozvařená.
Nebude to vypadat jako jídlo, které na sociálních sítích sklidí hromadu vizuálního úspěchu, ale je to šíleně dobré a provoní vám to celý dům. Opravdu, až to zkusíte, dejte mi vědět.
A proč je to ajurvédské podzimní jídlo?
Obsahuje ty správné suroviny.
Je prohřívací.
Je lehce stravitelné - hodně povařené.
Je lehce mastné a teplé.