Skoro je mi až trapné tohle nazývat nějakým receptem, jenže! Jedno z úplně nejzákladnějších pravidel ajurvédy a zdravého stravování je jíst čerstvě uvařená jídla. A pokud tohle máme dodržovat každý den, tak se nám samozřejmě nechce hodiny stát u plotny, špinit hromadu nádobí a kvůli speciálním surovinám objíždět obchody v celém městě. Pokud to není jednoduché, není to pro mě ajurvéda. Ideální je nakoupit kořenky a spoustu levného koření v nějakém indickém eshopu, mít vždycky v ledničce nějakou zeleninu a ve špajzu rýži basmati a máte vyřešeno. Proto dám mou kuchařskou hrdost Magdaleny Dobromily Rettigové stranou a přesně tyto jídelní tipy s vámi budu sdílet.
Potřebujete (2 porce)
čtvrt dýně hokaidó
tři malé brambory
jedna malá zelená cuketa
dvě menší mrkve
půl velké cibule
půl plechovky cizrny (já použila černou cizrnu, protože mi více chutná, ale můžete použít i cizrnu klasickou nebo třeba adzuki fazole - mají podobné vlastnosti i chuť)
lžíce ghí
1/4 lžičky kurkumy
1/4 lžičky fenyklu
1/4 lžičky kurkumy
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky římského kmínu
1/4 lžičky mletého koriandu (mají třeba v Tescu v exotickém oddělení)
1/4 lžičky koření curry masala (taky mám z Tesca - velký balík za pár korun)
sůl
Na rýži:
3/4 hrnku rýže basmati
půl lžíce ghí
koření saturejka, sůl, medvědí česnek a špetka kari
Postup
Dejte vařit rýži. Na rozpálené ghí přisypte rýži a nechte nejdříve pořádně spojit, aby byla rýže tukem obalená. Okořeňte (tak nějak od oka) a nechte vařit. Nakrájejte si všechnu zeleninu velmi nadrobno. Pokud máte starou dýni, oloupejte, ale já neloupala a i slupka se během chvilky krásně uvařila. Nejdříve ale na rozpáleném ghíčku rozvoňte koření. Jedná se o směs koření, která je vhodná pro léto či pro lidi, kteří mají zvýšenou dóšu pittu. Jídlo je pak lehce kořeněné, ale není ostré, spíše lehké svíravé chuti. Jakmile se koření na ghí rozvoní (stačí cca 2 minuty), přidejte dýni a mrkev a opět cca 2 minuty restujte. Poté přidáme cibuli a opečeme dozlatova. Teď jsou na řadě brambory a pokud je vaše cuketa tvrdá, přidejte rovnou i cuketu. Pokud je měkká, ještě chvilku počkejte. Všechno chvíli orestujte, osolte, nechte spojit s tukem a kořením a potom podlijte hrnkem vody. Vaříme cca 10 minut. Zelenina a koření pustí jemnou "omáčku" a tak zeleninová směs nebude s rýží suchá, nebojte. Na závěr přidáme cizrnu, kterou stačí prohřát.
Mezi tím se nám ideálně uvařila rýže a tak můžeme rovnou servírovat. 🙂
TIP: Kdo ví, že si ostré může z hlediska rozložení dóš dovolit a má rád, výborné je téměř na každou takovouto zeleninovou směs tzv. kokosovo-chilli čatní. Stačí jen smíchat chilli a nastrouhaný kokos a posypat jídlo podle vaší chuti.