Zázrak jménem mléko

Na mléko teď dopadá spousty ran na čarodějnice. Může za naše akné, za špatné trávení, způsobuje alergie, intolerance, zahlenění. Doporučuje se nahrazovat mlékem mandlovým, rýžovým, kokosovým… a vůbec evidentně jakákoliv luštěninová či semínková potravina může být teď mlékem. To, proč se této bílé tekutině potom říká mléko a nemá s mlékem nic společného je mi sice záhadou, ale to teď vynechejme. My budeme mlékem nazývat jen to živočišné, ano? Ohledně mléka má totiž ajurvéda jasno. Mléko je lék.

Odpověď má ajurvéda i na to, proč je mléko tolik pranýřováno a proč dělá spoustě lidem takové problémy. Viník je stejný jako třeba u mouky. Průmyslové zpracování a odtučňování. Samozřejmě, že by nejzdravějším ideálem bylo mléko přímo od krav z pastvy, ručně nadojeno a požito maximálně 15 minut po dojení. Po něm mít akné nebo další alergické problémy mít nebudete. Takové mléko je skutečně léčivé. Mléko, které vypijeme za delší dobu než zmíněných patnáct minut, je velmi pitta provokující a proto ano, akné, ekzémy, špatné trávení a alergie, jsou oprávněně připisovány této potravině. I s tím si ale ajurvéda umí poradit. Jak? Vařením.

V ajurvédě měníme pomocí kuchyňské úpravy kvalitu potravin. Nepřevařené mléko, pasterované, je velmi těžké na trávení a je nejen kapha, ale i pitta provokující, což není úplně dobrá dvojka. Mléko před konzumací převařme a rázem se z něj stane pokrm velmi lehký na trávení, který snižuje vátu a pittu, zvyšuje kaphu. Ale zdravě. Vyhněmě se obloukem mlékům odtučněným! Správně by kravské mléko mělo mít 3 - 5% tuku!

Takové plnotučné převařené mléko

  • je lékem proti zácpě a krvácení
  • podporuje tzv. šukra a artava dhátu, čili ženké a mužské reprodukční tkáně a podporuje těhotenství
  • zlepšuje paměť a sílu
  • podporuje imunitu
  • je skvělé pro omlazení, mladistvý vzhled pleti a pro lepší kvalitu kůže a vlasů
  • hojí rány
  • zmírňuje hyperaktivitu u dětí - dětem je výrazně doporučeno pít do 12 let denně sklenici převařeného mléka pro zlepšení pozornosti a paměti

woman holding glass jar

Samozřejmě jsou jiné druhy živočišného mléka. Přínosy kravského mléka jsme si výše už popsali, dále se často můžeme potkat s mlékem kozím. Takové mléko je lehké na trávení a je skvělé pro lidi se zvýšenou pitta dóšou. Naopak mléko ovčí je velmi těžké na trávení, ale s tím si nedělejte hlavu, samotné se prakticky nepije, asi si dokážete představit spíše produkty z ovčího mléka, ale ne nápoj jako takový samotný. V Asijských vysokohorách je velmi oblíbené buvolí a jačí mléko, která jsou velmi mastná, hustá a jsou právě skvělá pro lidi s vysokou fyzickou zátěží. Mimochodem trochu zajímavosti a kontroverze do toho všeho. K nabrání síly je samozřejmě nepřekonatelné i mléko mateřské, tedy lidské. A v Americe je z toho už pěkný byznys. Ženy, které trpí hyperlaktací, tam totiž přebytek svého mléka prodávají profesionálním kulturistům.

Mléko se dá také kombinovat s různým kořením a tím určitým způsobem měnit jeho účinky. S muškátovým květem je to skvělá medicína pro zlepšení trávení. Se zázvorem pomáhá proti zahlenění. A s kurkumou je dezinfekční a používá se pro hojení ran a po operacích.

Pozor ale. Mléko neznamená mléčné výrobky. Jogurty, podmáslí, sýry, máslo… ty mají jiné kvality. O tom snad někdy příště.