Recept na pečený lilek

RECEPT NA PEČENÝ LILEK aneb jedno z mých nejoblíbenějších klasických ajurvédských jídel.
Jojo, ráda tady připomínám, že ajurvéda může být jakákoliv - česká, německá (ale nesmíte si hned představovat bratwurst), čínská, indická. Indické jídlo není podmínkou ajurvédy, ale já jej mám občas ráda. Mám ráda jejich intenzivní kořeněnou chuť. Když jsme s mužem bydleli v Brně, naší nejoblíbenější zastávkou byla indická restaurace. Na rozdíl od ostatních jsem tam ale nechodila na jehněčí vindaloo, ale na pečený lilek s rajčaty. Tohle je jakási příbuzná verze, kterou ráda dělám doma.

Nelekněte se nákupního seznamu, většina z toho je koření, jídlo je to jednoduché a rychlé. 🙂 Bude potřeba
1 velký lilek nebo dva menší
4 menší stroužky česneku
2 chilli papričky
olej
2 rajčata
lžička římského kmínu
cibule
kousek čerstvého zázvoru
lžička mletého koriandru
čtvrt lžičky mletého chilli
lžička garam masala
sůl
Postup:
1. Do lilku vyřežeme 4 zářezy. Do tří vložíme stroužek česneku, do posledního jedno chilli. Lilek zprudka opečeme na pánvi na oleji ze všech stran tak, aby byl úplně měkký. Potom jej dáme do misky a necháme vychladnout. Dejte si tady pauzu ve vaření, protože vychladnutý lilek potom dáme na směs kořená na pánev a s tou se musí pracovat rychle. Jakmile lilek vychladne, oloupejte ho a rozmačkejte vidličkou úplně na pastu.
2. Na rozehřátém oleji rozvoním římský kmín, česnek a zázvor. Po minutě přidáme cibuli a chilli a necháme cibuli osmahnout do měkka. Potom přihodíme nakrájená rajčata a mletý koriandr a povaříme tak, aby z toho vznikla hutná pasta.
3. Přihodíme lilek. Pokud se nám jej nepodařilo úplně rozvařit a rozmačkat, podlijme trochou vody a ještě povařme. Navrch lžička garam masala a sůl a voilá geniální dobrota je na stole.

Boží je jak s rýží tak s plackama nebo ideálně s obojím. 🙂 A placky? Ty jindy, jo?