Podzim podle ajurvédy

 

Podzim je nejen z pohledu ajurvédy nejnáchylnějším obdobím. To víme všichni, že na podzim býváme nejvíc nemocní, teče nám z nosu, bolí nás hlava nebo nás potkají různá nachlazení. Podzim, to je totiž větrná změna a tak mu dominuje dóša váta. Ta je ze své podstaty pohybem a velmi snadno se dokáže utrhnout ze řetězu, aniž bychom si to uvědomovali. Podzim je pro mě osobně nejoblíbenějším obdobím. Plískanice, zlaté mléko, svíčky a svetry, to si nechám líbit.  Jakkoliv romanticky to zní, má ale své “ale".

Na jakém principu to vlastně funguje? Jakto, že nás každé roční období nějak ovlivňuje a přináší specifické problémy či nemoci? Není to jen chladem a tím, že jsme se zapomněli při mrazivém podzimním ránu přiobléct. A jakto, že můžeme takto s jistotou říci tolik ajurvédských věcí k podzimu, když v Indii zcela určitě podzim, jak jej známe, neexistuje.

Z ajurvédy víme, že vlastnosti kolem nás - třeba právě vlastnosti počasí a vlastnosti potravin, které dáváme do nás, vytvářejí také naše vlastnosti. Těla fyzického i psychického. Když se podíváme na podzim, je nám potom jasné, že větrno, chladno a právě změna, kterou s sebou podzim nese znamená, že se tyto vlastnosti promítnou i do nás. Do popředí se dostává dóša váta.

Jak taková dominantní váta může vypadat? 

  • Můžeme být nestabilní, neklidní, jsme zimomřiví.
  • Míváme na sušší pleť i vlasy, ale trápí nás třeba i praskání kloubů.
  • Potkat nás může nespavost a nechuť k jídlu. Zapomenout se naobědvat, nám nedělá problém. Taky se nám na podzim lépe hubne.
  • Jsme více roztěkaní a nesoustředění, nezůstaneme nikdy dlouho u jednoho projektu, ale hned se zase pouštíme do dalšího.
  • Můžou nás více přepadat strachy a obavy. Častým jevem jsou až podzimní deprese.
  • Máme ale více nápadů, jsme kreativní, možná i trochu hyperaktivní.
  • Trápit nás mohou bolesti hlavy a zácpy.

10 tipů jak předejít podzimním neduhům?

  1. Nejezte suchá, syrová, křupavá, či vzdušná jídla (jako například popcorn), naopak budou vhodná dobře stravitelné, teplé, uvařené pokrmy.
  2. Nespěte na tvrdé matraci.
  3. Na podzim vynechejte rychle sportovní aktivity, jako např. běhání.
  4. Neponocujte a nevynechávejte jídlo.
  5. Na podzim se určitě neotužujte!
  6. Oleje dávejte do těla zevnitř i zvenku. Hodně se mažte, vyzkoušejte abhyangu, olejovou masáž.
  7. Snažte se dodržovat pevný denní režim. Choďte spát ve stejný čas, vstávejte ve stejný čas, jezte ve stejný čas, mějte disciplínu, buďte na sebe tak trochu přísní. Disciplína a pravidelný řád dělá našemu tělu moc dobře, jakmile se ji naučí, samo ji bude vyžadovat.
  8. Zvolte relaxační, uklidňující a meditační aktivity. Pokud máte jógovou praxi, zpomalte, zjemněte.
  9. Hodně pijte.
  10. Udržujte se v teple, přioblečte se, zajděte si do sauny.

A co na podzim z pohledu ajurvédy jíst? 

Jídlo je velmi individuální věcí a obecně bychom jej měli přizpůsobit našemu tělu, tomu co nám dělá a nedělá dobře, ale bez ohledu na to, bychom na podzim měli všichni dodržovat tato jednoduchá jídelní pravidla.

  • Zařadit teplá, dobře stravitelná jídla - vařená, dušená, pořádně zralá. Ideální jsou polévky. Zatímco v létě bylo naše trávení silné, na podzim naopak pokulhává a musíme mu jít naproti.
  • Nešetřit na oleji či ghí. Váta je suchá, promazat se zevnitř pomůže.
  • Dopřát si sladkou a slanou chuť. Pokud cítíte, že zvýšená váta je váš problém, dejte si sladké v čase 14-17 hodiny, kdy je váta dominantní. Třeba vařené kořeněné ovoce navíc stimuluju trávení. Jablka nebo hrušky se skořicí nebo hřebíčkem nejsou chutí podzimu jen tak pro nic za nic.
  • Dejte si i těžší potraviny jako houby nebo mléčné výrobky. Večer pijte převařené mléko, bude se vám lépe usínat, což může být na podzim problém.
  • Nepřekvapí nás, že doporučované je vše sezónní: dýně, hrušky, sladké brambory, hrozny, fíky, cibule, česnek, řepa, houby, zelí, mrkev, hrozny.
  • Taky rýže, ovesné vločky a quinoa a všechny ořechy.
  • koření ideální do podzimních plískanic, váta harmonizující, jsou koření zklidňující, prohřívací a sladké. Ideální bude do našich jídel kombinace zázvoru, fenyklu, římského kmínu, kurkumy, skořice, muškátového oříšku a koriandru.

Podzim nám zkrátka radí zpomalit, věnovat se sami sobě, nikterak na sebe nespěchat, to je vůbec základem boje proti zvýšené vátě. Zkuste si to letos dovolit a uvidíte, že fyzicky se letos obejdete bez tekoucího nosu a psychicky bez podzimních depresí.