Dóši a guny. Asi nejčastěji používané cizí slovo v souvislosti s ajurvédou, které uslyšíte. Slovo, které se ve svém znění používá hlavně proto, že nemá jednoslovný český či anglický překlad. Guny jsou to, z čeho prvky vznikají, to, jak spolu reagují. Prvky vznikají ze SATTVA, to je informace, RADŽAS je proces a energie vzniku, TAMAS je ta hmota, materiál, výsledek reakce. Guny tedy definují emocionální konstituci člověka. Pomocí gun poznáme jakou mysl má člověk. Sattvická mysl je moudrá, přemýšlivá. Radžasická je jen ten pohyb, energie a tedy přehnané reakce. Tamasická je naopak zastavení a nicnedělání. Není tajemstvím, že jídlo neovlivňuje jen fyzickou stránku těla, ale i psychickou, a v ajurvédě se v této problematice řídíme právě pomocí gun. Mrkněme tedy společně na to, jaký je člověk řízený výrazně jednou gunou a jaké jídlo danou gunu - a tudíž danou náladu, naši mysl a emoce - podporuje.
SATTVICKÁ STRAVA
Sattvické projevy emoci jsou přemýšlivé, sattvický člověk používá inteligenci, než něco udělá. Sattvický človek je tedy člověk střídmý a přemýšlivý. Jsou to lidé, kteří řeší problémy, rádi se učí nebo rádi učí. Lide, kteří raději poznávají, než vynášejí rozsudky. Je to člověk, který je vyrovnaný, žije v harmonii a spokojenosti.
Jaká strava bude tyto vlastnosti podporovat? Sattvická strava je lehká, čerstvá, zdravá, chutná, výživná, je z opravdového jídla, je to taková strava, která v nás sattvu živí, čili harmonii, pohodu, čistotu, klid, vyrovnanost. Především je to ale taková strava, která se hodí pro jakoukoliv dóšu, pro jakoukoliv typologii člověka a je lékem na všechny neduhy. Když jsme se ve škole učili o daném zdravotním problému, tak ano, byla tam nějaká specifická doporučení, ale tím prvním bylo "sattvická strava". No a konkrétně?Je to strava, ve které je tedy hodně zeleniny (tepelně upravené), luštěnin, obilovin, ghí, medu, mléka, ovoce, ořechy. Není v ní maso, bez nebo méně agresivního koření jako je chilli, kajenský pepř, česnek. Když tedy o nějakém jídle napíšu, že je to sattva, jedná se většinou o hromadu zeleniny hozenou na pánev, nebo pečenou, zajímavě ochucenou kořením, podušenou, s nějakou obilovinou, nejčastěji rýží. Nenudím se, vždycky mi to chutná, protože vždy to chutná jinak. Vždy je po tom lehko, energie na rozdávání, protože šetříme naše trávení. Hlava je čistá, nálada je fajn
RADŽASICKÁ STRAVA
Druhou gunou je RADŽAS. Radžas to je pohyb, akce a reakce. Radžasický člověk má přehnané emoce, je velmi expresivní, často volí ostřejší slova. Je to často někdo, kdo příliš nedodržuje pravidla. Jak se říkává "ten s tou
horkou hlavou" nebo u nás doma se říká "má v řiti vši". Radžasická strava právě podporuje tento neklid a agresi.
Kromě pár typicky radžasických potravin, se spíše než o potraviny jedná o přípravu jídla. Jsou to jídla velmi silně ostře kořeněná a jídla, která jsou ohřívaná (o tom, že ohřívané jídlo je pro ajurvédu jedno z nejhorších, jsem psala již několikrát).
Je to typicky také alkohol, káva a čokoláda. Obecně jsou to pokrmy bohaté na bílkoviny a jídla, kde jsou luštěniny hlavní složkou (ano, luštěniny jsou i v sattvické stravě, ale nejsou v ní dominantní). Radžas je cibule, česnek, křupavá zelenina (tedy neuvařená) a bílé maso. Je to obecně strava, která zkrátka vybízí k pohybu, je tedy klidně fajn si ji dopřát k fyzické práci. Protože je důležité říct, že ajurvéda nic nezakazuje. Jen ukazuje jak co funguje na tělo a co tím ovlivníme. Je jen na nás, jak stravu použijeme.
TAMASICKÁ STRAVA
Tamasickou stravu si všichni dokážeme představit asi nejlépe, její působení totiž cítím okamžitě, vyloženě ze života. Z toho českého blahobytného života. Co tím myslím? Představte si sváteční oběd u babičky. Vepřo knedlo zelo nebo řízky se salátem, svíčková nebo třeba kačena se zelím a knedlíkama. Jak nám po takovém obědě je? Těžko, jsme unavení, nic se nám nechce, nejraději bychom si "dali dvacet". To přesně je tamasické jídlo.
Těžké, tučné jídlo je tamasické. Jídlo, které je staré (třeba z předchozího dne si schováváte a ohříváte nebo jídlo zakonzervované). Jsou to typicky vajíčka, maso, právě ty knedlíky, pečivo nebo sýry. No a tak si představte, že většinou dokonce všechna tato jídla zkombinujeme dohromady. Podpoří to v nás tamas gunu. Co to znamená?
Tamas znamená v překladu lenost, malátnost a tupost. Tamas je zastavení (zatímco radžas je pohyb, sattva to je rovnováha). Tamasická mysl je otupělá, máme sklony k depresím, apatii. Nechceme nic řešit, ale vlastně nás to vnitřně užírá. No jak jsem psala...nepřipomíná vám to poobědové odfukování od babičky nebo třeba návštěvu fast foodu?