Dvě jídla denně? Zbláznila ses?

Když se mě někdo zeptá, jaké základní ajurvédské rady bych mu dala bez konkrétní diagnostiky, odpovídám poměrně jasně, že nejdůležitější je 1) jíst jídlo, které bylo nebo je živé nebo mělo potenciál života (to jsou třeba semínka), 2) jídlo vždy jen čerstvě uvařeno 15 minut po vyndání ze sporáku a za 3) jíst dvakrát, maximálně třikrát denně. Obzvlášť to třetí pravidlo budí hodně dalších dotazů a kontroverze, že to nelze. A co velcí chlapi a sportovci, fyzicky pracující a matky, to musí mít hlad, to je blbost. Není a já vám hned vysvětlím proč, jen vám k tomu řeknu ještě jednu věc. Já mám jídlo ráda. Hodně. A myslím si, že jsem vždycky i hodně jedla. Často i kvantitativně. Vždycky jsem to dávala za vinu velkému energetickému výdeji, který mám a tak abych neměla hlad, držela jsem pět jídel denně, jak to předepisují výživové systémy. Ale energii jsem stále neměla. Dala jsem šanci dvěma lehce stravitelným jídlům denně a hle, najednou nemám hlad a je mi skvěle. Jak je to teda možné? 

 

Ajurvéda jako taková dbá především o naše trávení a o to, abychom měli dostatek energie. Předně musíme pochopit, že to jídlo nám energii především bere. Trávení je energeticky nejnáročnější práce, kterou děláme a navíc pokud není správně uvaření, okořeněné, zralé, snězené ve správný čas, pak je pro naše tělo velká zátěž jej zpracovat. To poznáme, že po jídle jsme vždycky nejvíce unavení. Čili více svačinek = více práce, nikoliv více energie. ⁠⁠

Trávicí proces je velmi zdlouhavý a náročný. Trvá 6 hodin a v průběhu něj se dějí rozdílné trávicí, enzymatické, vyživovací, vstřebávací a vylučovací procesy. Tělo potřebuje na dokončení trávení dostatek času! ⁠⁠ Pokud tedy trávení nedáme těch 6 hodin odpočinek mezi jídly, přeruší stávající trávicí procesy a uvede do pochodu nové. Přeruší stávající a nedokončí jej stejně kvalitně. Nejen, že nám to sebere hodně energie, ale dlouhodobě je to velmi nebezpečné. Snažte se mezi jídly pít vodu ale jen vodu. Pamatujte, že i káva nebo čaj je pro tělo stále něco. Něco, co tělo musí začít zpracovávat. Samozřejmě si kávu nebo čaj dejte, ale dávejte si k jídlům.

Trávení je o to energeticky náročnější o to víc, když nejíme v časy, kdy je aktivní naše dóša pitta.  Pitta a tedy trávicí ohně agni fungují primárně v časech 11 - 12 hodin a 17 - 19 hodin. V tyto časy je trávení nejméně náročné a tělo z jídla zpracuje nejvíce živin. V ajurvédě je říkadlo, že dospělý člověk jí dvakrát denně, dítě a nemocný třikrát. Pokud si ale den bez snídaně nedokážete představit, mezi 6-8 hodinou není vyloženě špatně. Jen je ráno aktivnější kapha dóša a snídaně se nám bude tedy hůř trávit. Okořeňte ji, např skořicí, půjde to pak lépe.

Proč se to doporučuje při hubnutí? Krátkodobě více jídle zvyšuje naši vátu, takže zhubneme, ale dlouhodobě to způsobuje degenerativní procesy v našem těle. Navíc je pak jednodušší kdejakou dietu udržet, protože prostě jsme zvyklí neustále něco uždibovat. Ano, ze začátku dvou jídel asi budeme mít hlad. Je to ale spíše ze zvyku, z psychického původu, než že bychom strádali. Taky si bohužel musíme uvědomit, že všechno v jednadvacátém století je obětí marketingu. Co myslíte, že je pro výrobce výhodnější? Když si koupíte svačinu nebo nekoupíte svačinu. Naučit se disciplíny hladu jde velmi rychle a přirozeně. Já vím, že to vzbudí spoustu nevůle a kontroverze, protože jídlo je pro nás prostě "comfort moments". Ale věřte mi, kdo tohle pravidlo dlouhodobě nezkusil zařadit do svého života neví, jakou úlevu a energii to přináší!